Info Qtime
Ook als het spannend wordt wil je op een goede manier kunnen blijven delen en overleggen. Als iets je dwars zit, als je feedback wilt geven, als je het gevoel het dat je niet serieus genomen wordt, als je merkt dat je tegen bepaalde contactten opziet. Etcetera. Vaak kiezen we er (on)bewust voor om in onze comfortzone te blijven en zaken op hun beloop te laten.
Het model voor verbindende communicatie biedt een goede methodiek om de koe wèl bij de hoorns te vatten. De methodiek lijkt bedrieglijk simpel (5 stappen) en is dat misschien ook wel. Om de methodiek echter goed te beheersen is zorgvuldig inoefenen van belang.
Dat gaan we doen in deze Q-time. In de eerste Q-time doorlopen we het model stap voor stap:
- Intentie: vanuit welke waarden ga je het gesprek aan?
- Waarnemening: wat zijn de ‘objectieve’ feiten? En welke feiten zijn eigenlijk oordelen?
- Gevoel: welke gevoelens heb je? Zijn het echte gevoelens? Of zijn het soms gedachten of beschuldigingen?
- Behoefte: wat is je diepere behoefte, of verlangen (waaraan niet voldaan is)?
- Wens: welk verzoek zou je de ander willen doen? Hoe zorg je ervoor dat je de ander vrijlaat?
In alle fasen van deze methodiek is het mogelijk om in de dramadriehoek terecht te komen. Als de methodiek goed gebruikt wordt, vermijd je dat.
Tussen beide Q-times ga je oefenen met minstens één collega. Daarnaast kun je ook met leerlingen en/op in je privé-situatie oefenen.
In de tweede Q-times veel reflectie en verdiepende oefening. Ook gaan we in op de vraag hoe je dit in je team, sectie of project zou kunnen introduceren.
Aan deze training zijn voor jou geen kosten verbonden. Na jouw aanmelding regelen we voor jou de trainingsruimte, trainingsmateriaal, catering etc. We rekenen dan ook op jouw komst.