WE MAKEN EEN SPRONG VOORWAARTS!
Quadraam maakt deel uit van een nieuw opgericht onderzoeksnetwerk. Sprong Voorwaarts is een anders georganiseerd netwerk[1] van onderwijsmensen. Met oog voor eigenheid en gelijkwaardigheid werken we samen aan toekomstgericht onderwijs. We organiseren kennislabs rondom vier domeinen: anders zijn, anders doen, anders organiseren en anders sturen. kennislabs waarin we creëren, ontwerpen, onderzoeken en leren met de onderwijspraktijk en de omgeving. De kennislabs starten in september 2020 in verschillende regio’s. We delen onze kennisproducten middels een nog in te richten platform.
Wat is een kennislab?
In de kennislabs werken we aan vraagstukken van scholen die bezig zijn hun onderwijs in te richten voor de toekomst. Er starten in september twee labs binnen Quadraam, ook kun je deelnemen aan drie labs buiten Quadraam. In de kennislabs gaan leraren, lerarenopleiders, en liefst ook studenten, grensoverschrijdend onderzoeken en leren. Dit doen we rond de vier domeinen. De labs worden begeleid door kennisregisseurs uit het werkveld. Daarnaast participeert, waar mogelijk, een lector uit het onderzoeksgebied van het vraagstuk. In acht tot tien bijeenkomsten van twee uur wordt volgens een vaste methodiek, gebaseerd op Scrum en Design Thinking, gewerkt. Alle kennislabs leveren ten minste één kennisproduct op.
De thema’s van de kennislabs
In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kennislabs die in september gaan starten.
Klik op het thema voor meer informatie per kennislab.
Thema |
Kernvraag |
Regio |
Hoe kunnen docenten door Blended Learning hun lessen en de leeropbrengsten van leerlingen verbeteren? |
Arnhem |
|
Hoe kunnen docenten vanuit een coachende rol de ontwikkeling van leerlingen stimuleren? |
Arnhem |
|
Hoe kunnen schoolleiders vorm geven aan de ontwikkeling van een lerende organisatie? |
Den Bosch |
|
Wat gebeurt er met de professionele identiteit van een leraar als het onderwijs verandert? |
Den Bosch/ Nijmegen |
|
Welke competenties hebben docenten (volgens studenten) nodig om te coachen in innovatieve leeromgevingen? |
Utrecht/ Gelderland |
Wat valt er voor jou te halen?
Als deelnemer krijg je tijd en ruimte om aan een onderwerp te werken waarin jij en je school geïnteresseerd zijn. Tijdens de bijeenkomsten maken we een verdiepingsslag op het onderwerp en ontwikkelen we producten die je in je eigen onderwijspraktijk kunt inzetten. Door samen te werken met mensen van andere scholen en instituten leer je van en met elkaar en krijg je inspiratie door ‘good practices’ uit te wisselen.
Wat vragen we van jou?
Je hebt expertise van of affiniteit met het onderwerp van jouw keuze. Je hebt een open blik en neemt tijdens de bijeenkomsten een proactieve houding aan. Je hebt een onderzoekende houding en test de producten in je eigen lespraktijk. De producten die we opleveren krijgen zoveel mogelijk een plaats in je eigen school of instituut.
Praktische zaken deelname kennislab
Per kennislab verwachten we van jou een tijdsinvestering van maximaal 40 uur. Quriuz vergoedt hiervoor 20 uur aan jouw school. Aangezien je bezig bent met je eigen professionalisering en schoolontwikkeling verwachten we dat je de overige uren maakt vanuit je eigen professionaliseringsuren. Om de continuïteit te kunnen borgen is het belangrijk dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. De 8 bijeenkomsten van twee uur zullen vooraf (in overleg) gepland worden in de periode september-februari. Met je leidinggevende spreek je af dat je op de dagen van de bijeenkomsten vanaf ongeveer 14.00 uur geblokt wordt in het rooster zodat we op deze dag vanaf 14.30 uur bij elkaar kunnen komen. De kennislabs kennen een maximaal aantal deelnemers, na aanmelding nemen we contact met je op een eventuele deelname te bespreken
Kennisregisseur worden en een eigen kennislab opzetten?
Spreekt de methode je aan maar wil je liever in je eigen school of met een ander thema aan de slag? Dat kan ook. Meld je dan aan voor de training tot Kennisregisseur. In de training van 1,5 dag leer je de methodiek van een kennislab te gebruiken, daarnaast krijg je ook alle tools (PP, werkvormen enz.) om zelf mee aan de slag te gaan. Quriuz kan je vervolgens ondersteunen bij het opzetten van je eigen kennislab. De training staat gepland voor donderdag 4 juni (14.00-19.00) en vrijdag 18 september (tijdstip volgt). Kun je deze data niet, maar heb je wel interesse geef dit dan ook door. Bij voldoende belangstelling plannen we de training nogmaals in het najaar.
Meer info of je direct aanmelden?
Leuk dat je enthousiast bent!
Neem voor vragen en aanmelden contact op met Lobke Baars, via l.baars@quadraam.nl of 06-26930583. Uiterlijk aanmelden vóór donderdag 23 april a.s.
Licht in de mail kort toe welk kennislab je voorkeur heeft of dat je de training tot kennisregisseur wilt volgen. Graag ook je telefoonnummer vermelden, dan kunnen we gemakkelijk contact met je opnemen.
[1] De consortiumpartners zijn Fontys, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Marnix Academie, Hogeschool Utrecht (Kenniscentrum leren en Innoveren), Stichting ACT, Stichting Quadraam, Trion Opleidingsschool, ATO-Scholenkring, Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML), Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken en de Open Universiteit.